МВФ с оптимистична прогноза за икономиката на Украйна - критериите са покрити

Инфлацията се забавя

12.11.2023 | 10:20 Редактор: Вяра Димова
МВФ с оптимистична прогноза за икономиката на Украйна - критериите са покрити

Приключи прегледът на изпълнението на ангажиментите на Киев по споразумението с Международния валутен фонд (МВФ), съобщават от украинската централна банка. Заключението е, че страната е покрила критериите и може да бъде отпуснат следващият транш в размер на 900 млн. долара в подкрепа на икономиката.

МВФ също така съществено повиши и прогнозата си за ръста на икономиката през 2023 година - до 4,5%, спрямо 1-3% при подписване на споразумението през пролетта. Последните икономически данни сочат по-силно от очакваното икономическо възстановяване през тази година и съществено забавяне на инфлация на фона на рекордни международни резерви и стабилен валутен пазар.

През 2024 година обаче украинската икономика ще забави растежа си до 3-4% заради продължаващата война и рисковете, които носи тя за икономиката.

Мисията на МВФ отбелязва, че Украйна има голям потенциал за развитие след края на войната, ако икономическите политики и реформи се извършват правилно и бъде осигурено нужното финансиране за възстановяване на страната.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay