Един месец от нападението на "Хамас", Газа е разделена на две

Роднини на загиналите организират протестен лагер пред парламента

07.11.2023 | 15:44 Редактор: Толя Стоянова

С бдения Израел почете жертвите на атаките на "Хамас". Зловещ остава споменът от 7 октомври, когато бойци на "Хамас" застреляха стотици млади хора на музикален фестивал и рано сутринта влязоха в домовете на спящи семейства, оставяйки стотици жертви след себе си. 

"Граждани на Израел, ние сме във война, това не е операция, това е война", каза израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.

В Израел знамената останаха свалени наполовина. Същевременно роднини на загиналите организират протестен лагер пред парламента. Те настояват за смяна на правителството и за освобождаване на взетите за заложници от "Хамас".

"Прекалено дълго съм без моята жена и моите деца. Не знам изобщо в какво състояние са, хранят ли ги", коментира Авиай Бродуч.

По последни данни над 10 000 палестинци са загинали в резултат на военните действия на Израел. Израелската армия продължава с масираните удари над Газа. Палестинската територия е разделена на две части - южна и северна, а военните са достигнали до бреговата линия.

Американският президент Джо Байдън и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху са обсъдили възможността за "паузи" на операциите - нужни, за да се предостави на цивилното население възможност за безопасно евакуиране и да се даде възможност за потенциалното освобождаване на заложниците.

Продължават протестите за мир и международни призиви за прекратяване на огъня срещу цивилни. Този път пред Статуята на свободата в Ню Йорк стотици протестиращи поискаха прекратяването на военните действия в Газа.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.