Гърците прибягват до спестяванията си, лишават се от месо, риба и зеленчуци

Всеки втори там казва, че не получава заплащане за извънреден труд

03.11.2023 | 15:40 Редактор: Искра Ангелова
Гърците прибягват до спестяванията си, лишават се от месо, риба и зеленчуци

Девет от 10 гърци са намалили потреблението си на стоки от първа необходимост, показа скорошно проучване, поръчано от профсъюза на частния сектор Обща конфедерация на гръцките работници (ГССЕ).

Всеки втори респондент казва, че не получава заплащане за извънреден труд, докато по-голямата част от работниците, 81%, смятат, че трудовите права са по-добре защитени от колективните трудови договори. Според проучване, проведено от Alco, 90% от анкетираните казват, че поради високите цени са намалили потреблението на стоки от първа необходимост - 18% са отговорили "много", 51% "средно", 21% "малко", "изобщо не" отговарят 16%.

Основно намаляват потреблението в категории като охладено месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци: 30% от анкетираните заявяват, че нямат спестявания, 37% - че са били принудени да използват спестяванията си, за да покрият текущи нужди при закупуване на стоки от първа необходимост.

Що се отнася до най-ефективните средства за защита на стандарта на живот - 43% посочват "увеличение на заплатите", 33% - "намаляване на ДДС и данъци върху потреблението", 24% - "контрол на цените". 64% от работниците са посочили, че заплатите им няма да бъдат увеличени през 2023 г., 34% са посочили, че ще бъдат увеличени.

Предполага се, че по-голямата част от тези, които са посочили, че са получили повишение, са тези, които получават минималната заплата, която се увеличи през 2023 г. 72% казват, че работят не повече от обичайното си работно време, а 24% казват, че работят повече. От тези, които съобщават, че работят повече от обикновено, 48% казват, че не им се плаща за извънреден труд, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

"Гръцката икономика и общество, след години на строги икономии, са изправени пред вълна от високи цени на основни стоки и услуги и стагниращи доходи, което застрашава покупателната способност и стандарта на живот на много работещи домакинства", отбелязват от Конфедерацията на гръцките работници.

"Необходимо е незабавно прилагане на набор от мерки за повишаване на заплатите и укрепване на трудовите права, за да се защити максимално жизненият стандарт на работниците и служителите и преди всичко на най-нископлатените. Укрепване на браншовите колективни трудови договори и Националния общ колективен трудов договор чрез предоставяне на правото на ГССЕ и работодателските организации да определят минималните работни заплати е наложително", подчертаха още те.

Снимка: БГНЕС / Архив