Гръцкият енергиен министър обяви пакета от мерки за уязвимите домакинства

Всеки гражданин ще може да кандидатства за една процедура

02.11.2023 | 10:50 Редактор: Вяра Димова
Гръцкият енергиен министър обяви пакета от мерки за уязвимите домакинства

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Теодорос Скилакакис представи на Съвета на министрите пакет от мерки за уязвимите домакинства, многодетните семейства и жителите на райони с повишени енергийни нужди, които са принудени да изразходват значителна част от доходите си за отопление и транспорт, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От началото на годината досега средната цена на електроенергията на вътрешния пазар на едро е 122 евро/мегаватчас, което е много по-високо от съответната цена през 2021 г. В същото време има сериозни индикации, че цените на електроенергията ще се увеличат през следващите месеци, въпреки че в края на годината ще бъде премахната специалната такса върху природния газ, закупуван от електроенергийните дружества за производство на електроенергия - мярка, въведена за първи път през ноември 2022 г. и впоследствие изменена през март 2023 г.

Това е "таван" на цените на електроенергията, който води до увеличаване на цената на едро и съответно на сметките на крайните потребители. Специалната такса беше въведена за първи път през ноември 2022 г. и тогава беше определена на 10 евро на мегаватчас върху цената на газа, закупуван от производителите на електроенергия.

Рамката на хоризонталните субсидии (за всички потребители), която е в сила от миналата година, ще бъде запазена до края на годината, но след това ще бъде заменена с целеви субсидии, които, според Министерството на околната среда, ще имат сравнително широк обхват.

Новата рамка предвижда разширяване на обхвата на помощите за отопление и по отношение на електроенергията. По този начин, благодарение на добавката, увеличените разходи за електроенергия, плащани от тази категория потребители през зимните месеци, за да се отопляват с помощта на климатици, термопомпи или други електрически уреди, вече ще бъдат ограничени.

Според съобщенията надбавката до голяма степен ще следва "архитектурата" на мярката, която в момента е в сила за другите горива за отопление - нафта, газ, втечнен нефтен газ, дърва за огрев и пелети. Това означава, на първо място, че ще се прилагат същите критерии за доход и имущество.

Така хората, които са сами с доход до 16 000 евро и женените хора с доход до 24 000 евро, ще имат право на помощ, която ще бъде увеличена с 5000 евро на дете за семейства с деца. Освен това общата стойност на недвижимото имущество не трябва да надвишава 200 000 евро за неженени лица и 300 000 евро за женени лица и семейства с един родител.

Подобно на съществуващата помощ за отопление, границите на помощта ще бъдат сходни, като започват от 100 и достигат максимум 800 евро. Размерът на помощите отново ще се изчислява въз основа на схемата. Размерът на надбавката отново ще се основава на системата за класифициране (както при съществуващата надбавка), така че ще варира в зависимост от региона и климатичните условия, които преобладават в него. Освен това тя ще бъде увеличена с 20% за всяко дете на издръжка на бенефициера.

Помощта за отопление с електричество и помощта за други горива за отопление ще бъдат взаимно изключващи се, т.е. гражданинът ще може да кандидатства само за една от двете помощи. По този непряк начин ще се предполага и използването на електрически отоплителен уред, тъй като заявлението за подпомагане за електроенергия ще изключи потребителя от субсидията за едно от другите горива.

Следователно, ако не поиска субсидия за нафта, газ, втечнен нефтен газ, дърва за огрев и пелети, това ще означава, че той/тя не използва тези горива. Заявленията ще се подават онлайн, като засега не е ясно дали тези, които искат помощи за отопление с електричество, ще използват и една и съща платформа. 

Във връзка с информирането на потребителите Министерството на околната среда пристъпва към изготвянето на съответна законодателна разпоредба, която да задължи доставчиците да предлагат на своите клиенти - в допълнение към всички други тарифи, които имат - единна тарифа, чийто размер ще се обявява предварително всеки месец и ще се основава на единна формула (математическа формула), която ще се прилага от всички доставчици.

Според информацията от Министерството на околната среда и енергетиката новата тарифа ще се прилага за всички потребители с изключение на тези с договори с фиксирани цени.

Снимка: pixabay