Гръцкото енергийно министерство с нови мерки, подпомага и многодетните семейства

Диференциацията за всеки доставчик ще бъде свързана с маржа на печалбата

30.10.2023 | 11:15 Редактор: Вяра Димова
Гръцкото енергийно министерство с нови мерки, подпомага и многодетните семейства

Новият "пакет" от мерки на Министерството на енергетиката в Гърция ще бъде обявен през тази седмица. Той включва целеви субсидии, по-добра информация за потребителите относно цените на електроенергията, мерки за кражби на електроенергия и стратегически некоректни платци, както и специална тарифа за многодетни деца, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Рамката на хоризонталните субсидии (за всички потребители), прилагана от миналата година, ще бъде запазена до края на годината, но след това (след "силна препоръка" от страна на европейските институции и предвид факта, че цените на енергията са спаднали от историческия си връх през 2022 г.) ще бъде заменена с целеви субсидии, които ще имат сравнително широк обхват.

Вероятно ще се взема предвид не само финансовото състояние на потребителите, но и енергийните нужди, които ще бъдат диференцирани по региони, по аналогия със сегашните помощи за отопление. Във всеки случай, както заяви Министерството на околната среда, ако има трайна международна ценова криза, рамката на субсидиите ще бъде преразгледана.

Що се отнася до информирането на потребителите, Министерството на околната среда пристъпва към изготвяне на съответна законодателна разпоредба, която задължава доставчиците да предоставят информация на потребителите. Във връзка с това се подготвя законодателна разпоредба, която да задължи доставчиците да предлагат на своите клиенти - в допълнение към всички други тарифи, които имат - единна тарифа, чийто размер ще се обявява предварително всеки месец и ще се основава на единна формула (математическа формула), която ще се прилага от всички доставчици.

По този начин диференциацията за всеки доставчик ще бъде свързана с маржа на печалбата, който всяко дружество ще добавя към основната цена, като по този начин ще се улесни сравнението от гледна точка на потребителя.

Според наличната информация новата тарифа ще се прилага за всички потребители, изключение ще са тези, които имат договори с фиксирани цени. За останалите потребители с договори с променлива стойност, които са мнозинството, не е ясно дали тя задължително ще обхваща и тези с валидни договори или само тези, които вече нямат договор (той е изтекъл).

Новият режим заменя извънредната рамка, действаща от миналата година поради енергийната криза, която включваше таван на компенсаторните цени за електроцентралите, спиране на клаузата за индексация и обявяване на действащите цени на дребно всеки месец. Възражения срещу новата рамка изразяват представители на доставчиците, като твърдят, че тя води до практически еднакви тарифи и ограничаване на конкуренцията.

Снимка: pixabay