Гърция с ударна помощ за домакинствата заради скъпия ток

Обявиха продължаване на мерките за подкрепа на гражданите 

24.10.2023 | 18:06 Редактор: Тодор Петров
Гърция с ударна помощ за домакинствата заради скъпия ток

Министерството на околната среда и енергетиката в Гърция наскоро обяви продължаването на мерките за подкрепа на гражданите по отношение на субсидиите за сметки за електроенергия, както заяви говорителят на правителството Павлос Маринакис, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-конкретно, що се отнася до ноември, субсидиите за електроенергия по тарифи за битови нужди, както и за всички основни и неосновни жилищни услуги, без критерий доход и независимо от доставчика, са структурирани така:

При месечно потребление до 500 kWh субсидията се увеличава спрямо предходния месец и е в размер на 25 евро/MWh. Тази категория обхваща 90% от гръцките домакинства

Тези с месечно потребление над 500 kWh ще получат същата подкрепа, при условие че намалят среднодневното си потребление на енергия с 15% спрямо съответната миналата година.

За домакинствата, включени в социалната тарифа за домакинствата (СОТ), субсидията е 60 евро/MWh от общото потребление и покрива 100% от увеличените разходи.

Освен това за земеделските стопани, независимо от мощността на електрозахранването и нивото на напрежение, помощта се увеличава в сравнение с предходния месец и възлиза на 25 евро/MWh за цялото месечно потребление.

Общият бюджет за подпомагане на електроснабдяването на домакинствата и земеделските производители през ноември надхвърля 32,2 млн.


Снимка: Pixabay