Макрон осъди срещата на Орбан с Путин: Не бива да подкопаваме политиката си

"Не използваме двустранни контакти, за да договаряме неща за себе си", заяви той

27.10.2023 | 17:38 Редактор: Вяра Димова
Макрон осъди срещата на Орбан с Путин: Не бива да подкопаваме политиката си

Еманюел Макрон осъди срещата на Виктор Орбан с Владимир Путин. Френският лидер каза, че държавите членки на ЕС не трябва да подкопават политиката си по отношение на Украйна и всяка подобна среща трябва да има предварителна координация с държавите членки на блока, съобщи "Гардиън".

Той каза, че част от това да бъдеш в ЕС означава, че има определени "ограничения" и нито една държава членка не трябва да предприема действия, които отслабват съюза.

"Няма абсолютно никаква нужда да се забранява на държавен глава или правителство да върви в една или друга посока. Това не ни шокира. Това, което моля от уважение и лоялност, е да се координираме предварително и да се координираме след това и особено в ситуацията, в която се намираме с Русия, не използваме тези двустранни контакти, за да договаряме неща за себе си, които биха отслабили ЕС. Аз нямам никакви морални или поведенчески уроци, които да предам на премиера Орбан", каза Макрон за неотдавнашната среща на Орбан с Путин.

"Не съдя какво е направил. Не трябва да позволяваме това да ни отслаби. От началото на войната в Украйна нашата сила е да сме единни, да бъдем бързи и да удържим линията", заяви френският държавен глава, цитиран от БГНЕС.

"Брюксел не нахлу в Унгария или в Европейския съюз. Унгария взе суверенно решение да се присъедини към нашата Европа. Тя извлече голяма полза от това и се възползва от членството си. И унгарският народ има много по-добър живот, откакто се присъедини към нашата Европа, но това беше суверенен избор", посочи Макрон.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи позицията на Макрон.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Прав сте
преди 5 месеца
, но ЕС от 2007 г. не е съюз на суверенни държави, а на поданици на Брюксел и Вашингтон, с формално съществуващи държавни органи и институции, юридически лишени от огромна част от съществените си правомощия. Целта е ликвидация на националните държави в ЕС и подчинението им на единен координационен център отвъд океана. Сигнализирай за неуместен коментар