Украйна проектира дрон за разминиране - четири пъти по-бърз от човека

На борда му има мощен микрокомпютър, който предава данни на сапьорите в реално време

27.10.2023 | 17:04 Редактор: Вяра Димова
Украйна проектира дрон за разминиране - четири пъти по-бърз от човека

Разработчиците от Brave1 са създали автономен дрон за лов на мини ST1. Дронът вече е тестван. Това съобщи министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров, предава "РБК-Украйна". Както е информирал Федоров, ST1 е автономен дрон за търсене на мини. Той е оборудван с индуктивна намотка и сензори, които му позволяват да лети около препятствия на ниска надморска височина. На борда има и мощен микрокомпютър, който обработва данни и ги предава на сапьорите в реално време.

Според министъра средно ST1 работи четири пъти по-бързо от човек. Това значително ще ускори процеса на разминиране на украинската територия и ще я направи по-безопасна. Сапьорите от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, Въоръжените сили на Украйна и Националната полиция могат да управляват дрон от безопасно разстояние и да търсят мини, пояснява "Фокус".

Въоръжените сили на Украйна вече разполагат с повече от 20 нови модела на безпилотни летателни апарати украинско производство. По-рано беше съобщено също, че кабинетът на министрите на страната е отдели 40 милиарда гривни тази година за инвестиции в украинските производители на дронове. Разработчиците на Brave1 наскоро създадоха нова технология за украинската армия - наземният робот- камикадзе Ratel S.

Снимка: БГНЕС