Всичко или нищо: Русия увеличава военния си бюджет до една трета от общия

Общите разходи за следващата година възлизат на около 370 млрд. евро

27.10.2023 | 14:33 Редактор: Вяра Димова
Всичко или нищо: Русия увеличава военния си бюджет до една трета от общия

Русия планира да повиши военния си бюджет до една трета от общия. За целта вече бе получено одобрението на "Думата", където мнозинството депутати гласуваха за увеличаването на военните разходи. Те за първи път в най-новата история на Русия ще са по-високи от социалните.

Според плановете общите разходи за следващата година възлизат на 36,7 билиона рубли или около 370 млрд. евро, а отбранителният бюджет ще включва 109 млрд. евро, информира АРД.

От това излиза, че военните разходи за следващата година ще надхвърлят 6% от руския БВП. Това е най-големият дял от разпада на Съветския съюз насам, отбелязва германската обществено-правна медия. За сравнение - през текущата година за военни цели бяха предназначени само половината от тези средства. По данни на медиите обаче, тази сума е била надхвърлена още в средата на годината и милиардният бюджет е бил завишен значително, пише DW.

От началото на войната през февруари 2022 година руското правителство вече е изразходвало десетки милиарди евро за муниции, ракети, танкове, дронове и друго въоръжение, както и за заплати на войниците. Руският финансов министър Антон Силуанов аргументира стъпката с увеличените военни разходи с думите, че основна цел е победата, върху която трябва да бъдат фокусирани държавният бюджет и държавните ресурси.

Снимка: БГНЕС