Ген. Събев: Конфликтът в Газа е пред ескалация, "Хамас" си има подземен град

"Израелската армия е изключително мощна във всяко едно отношение", каза първият военен представител на България в НАТО

25.10.2023 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

Конфликтът е пред етап на ескалация, очаква се да започне наземната операция на Израелските отбранителни сили в Газа. Очевидно е, че се дава повече време на дипломацията. Също така и доподготовката на израелската армия за тази трудна операция в силно урбанизирана среда. Тя се отличава в много отношения от класическите военни операции. Още повече, че няма симетрични противници. Това каза първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му израелската армия е изключително мощна във всяко едно отношение.

"Имаме и терористична организация, която главно разчита на методите на терористичните акции. Въпреки дипломатическия маратон, който се провежда и в момента, не очаквам да се намери дипломатическо решение на този конфликт, тъй като много е зловеща тази операция - за толкова кратко време да се унищожат близо 1400 души, мирни граждани. Това не може да се прости от нито една държава, още повече от Израел, която има дълъг опит в тази борба с терористичните организации", допълни ген. Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че докато тече подготовката за операцията, ударите на Израел ще продължат.

"Имаме информация, че на ден се осъществяват по 300-400 удара. Това е подготовка на бойното поле за една такава операция, но да видим кога ще завърши този етап, за да се премине към масираната фаза. Ще стигнат докрай, колкото и да продължи операцията, целта е конфликтът да не се разрасне извън този регион. Такъв риск има", подчерта първият военен представител на България в НАТО.

Според него Израел има достатъчни сили, за да противодейства и на "Хизбула".

"Хамас" се финансира главно от Иран, от арабските страни. Използват и криптовалута, но не знам доколко е достоверна тази информация. Ако погледнем кой има интерес от този конфликт - най-вероятно това са Иран и Русия. Големият проблем е, че когато се започне една война, всяка страна трябва да има стратегия за излизане от войната. Не съм сигурен, че "Хамас" има такава стратегия, може би и Израел няма", поясни ген. Събев.

И смята, че Израел едва ли ще се откажат от сухопътната операция: "САЩ предупреждават Израел дали да се втурне масирано в една такава операция или тази операция да доминира повече като такава на специалните сили. Хората, които са използвани като жив щит, са голям проблем. Това възпира и Израел да започне много бързо операция, защото при по-голям цивилни жертви, Израел ще бъде сатанизирана."

Ген. Съби Събев е категоричен, че Израел ще внимава в цялата операция да не пострадат заложниците: "В момента се водят разговори с Червения кръст за освобождаването на 50 заложници, но преговорите са се провалили. Не вярвам да се стигне до "наводняване" на тунелите, защото никой не им знае точната система - това е един подземен град, "метрото на Газа", трябва да е ясно кой тунел накъде води, какво има в него."

Гледайте целия разговор във видеото.