Как се отразява на цените на петрола забавянето на сухопътната инвазия в Газа

Суровият петрол може да поскъпне с 10 долара за барел или повече, ако кризата в Близкия изток се влоши

23.10.2023 | 11:07 Редактор: Тодор Петров
Как се отразява на цените на петрола забавянето на сухопътната инвазия в Газа

Цената на петрола се понижи, като последва загубите на фондовите пазари, тъй като Израел за момента забавя навлизането си с армия в Газа на фона на дипломатическите усилия да се осигури освобождаването на още заложници.

Глобалният бенчмарк Brent падна под $92 за барел, а West Texas Intermediate се търгува близо до $87 след двуседмично поскъпване. Израел предупреди, че подкрепяната от Иран "Хизбула" рискува да въвлече съседен Ливан във войната, докато продължава яростните въздушни нападения срещу "Хамас" в Газа.

Търговците на петрол засилиха възходящото си позициониране поради войната, като хедж фондовете увеличиха комбинираните си залози през седмицата, приключила на 17 октомври, че Brent и WTI ще поскъпнат, според борсови данни, публикувани в петък. Волатилността на суровината също скочи миналата седмица.

Суровият петрол може да поскъпне с 10 долара за барел или повече, ако кризата в Близкия изток се влоши, казаха в бележка анализатори от RBC Capital Markets LLC, включително Майкъл Тран. Продължителността и устойчивостта на такова рали обаче в никакъв случай не е сигурно.

Премията за военен риск в Близкия изток може да бъде частично компенсирана от перспективата за повече износ на венецуелски суров петрол, след като миналата седмица САЩ предприеха първите стъпки в оттеглянето на политиката си на санкции. Компании като Chevron Corp. и Repsol SA са готови да се възползват от повторното отваряне.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС