Кризата в Газа завладя глобалния пазар на суров петрол

Петролните пазари са на нокти заради случващото се

16.10.2023 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Кризата в Газа завладя глобалния пазар на суров петрол

Израел все още не е започнал очакваната си сухопътна офанзива в ивицата Газа, а САЩ активизираха усилията си да предотвратят превръщането на кризата в пълномащабен регионален пожар.

Сортът Brent на петрола се търгува близо до 91 долара за барел, след като скочи с почти 6% в петък, за да ограничи сериозен седмичен ръст; WTI приближава $88. През уикенда американски официални лица се надпреварваха да разговарят с нациите от Близкия изток – включително задкулисни разговори с Иран – за ограничаване на конфликта.

Глобалният пазар на суров петрол е завладян от конфронтацията след първоначалната офанзива на "Хамас" срещу Израел на фона на опасенията, че други държави, особено Иран, могат да бъдат въвлечени. Всяка нестабилност или ескалация на битките в Близкия изток може да застраши потоците от суров петрол от региона, които представлява около една трета от световното предлагане, което допълнително затяга пазара.

Външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян предупреди, че има риск от разрастване на конфликта, ако Израел продължи офанзивата си. Техеран е основният поддръжник на "Хамас" и също така подкрепя групировката "Хизбула" в Южен Ливан.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС