Петролът поевтинява на фона на по-слабите санкции срещу Венецуела

От 2019 г. насам САЩ санкционират износа на петрол от страната

17.10.2023 | 10:10 Редактор: Толя Стоянова
Петролът поевтинява на фона на по-слабите санкции срещу Венецуела

Цените на петрола се понижават леко във вторник на фона на надеждите, че САЩ ще облекчат санкциите си срещу Венецуела, а Вашингтон ще се постарае да предотврати ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас".

Фючърсите върху суровия петрол от сорта "Брент" поевтиняват с 1 цент, или 0,01%, до 89,64 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 18 цента, или 0,21%, до 86,48 долара за барел, пише Ройтерс.

Правителството и опозицията на Венецуела са готови да подновят дълго отлаганите преговори във вторник, които според президента Николас Мадуро ще са от полза за предстоящите избори през 2024 г. – ход, който може да доведе до облекчаване на санкциите от Вашингтон.

От 2019 г. насам САЩ санкционират износа на петрол от Венецуела, страна член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да накажат правителството на Мадуро след изборите през 2018 г., които Вашингтон смяташе за нечестни заради нарушение на човешките права.

И двата бенчмарка на петролния пазар поскъпнаха миналата седмица на фона на опасения, че конфликтът в Близкия изток може да се разрасне. Международният бенчмарк "Брент" напредна със 7,5%, записвайки най-големия си седмичен ръст от февруари насам.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС