Ракетните атаки не спират, световни лидери пристигат спешно в Израел

Втори конвой с помощи пристигна в Ивицата Газа и ще даде глътка въздух на местните

23.10.2023 | 06:53 Редактор: Тодор Петров
Ракетните атаки не спират, световни лидери пристигат спешно в Израел

Вторият конвой с помощи пристигна в Ивицата Газа. Става въпрос за 14 камиона, влезли ден след като първите 20 камиона с помощи пресякоха границата между Египет и Газа. 

На този фон ракетни атаки продължават, а световни лидери отиват в Израел, за да се опитат да посредничат за потушаване на напрежението. Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте ще посети Израел днес, за да преговаря с премиера Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас. 

Службата на Нетаняху информира и за предстоящо посещение на френския президент Еманюел Макрон. В съобщението се казва, че двамата лидери ще пристигнат в понеделник и вторник и ще разговарят с израелския премиер. 

Американският президент Джо Байдън разговаря с папа Франциск за конфликта. Двамата са били категорични от необходимостта да се предотврати ескалацията в региона и да се работи за постигане на траен мир в Близкия изток. Разговорът им е продължил около 20 минути. 

Белият дом съобщи, че Байдън е обсъдил темата по телефона още с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия и Италия.

Снимка: БГНЕС