ООН: Животът на над 120 бебета в кувьози в Газа е застрашен, горивото свършва

Болниците са изправени пред остри липси

22.10.2023 | 16:45 Редактор: Вяра Димова
ООН: Животът на над 120 бебета в кувьози в Газа е застрашен, горивото свършва

Застрашен е животът на най-малко 120 новородени бебета, които са поставени в кувьози в болниците на разкъсваната от война Ивица Газа, тъй като горивото в обсадения анклав свършва, предупреди агенцията на ООН за децата.

Болниците са изправени пред остра липса на лекарства, гориво и вода не само за хилядите ранени в повече от две седмици на войната между бойците в Газа и Израел, но и за рутинните пациенти.

"В момента имаме 120 новородени, които са в кувьози, от които имаме 70 новородени с механична вентилация и, разбира се, това е мястото, където сме изключително загрижени", каза говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс.

Захранването е една от основните грижи за седемте специализирани отделения в Газа, които лекуват недоносени бебета, за да им помогнат с дишането и да осигурят жизнена подкрепа, например когато органите им не са достатъчно развити.

На фона на масовите прекъсвания на електричеството Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че болниците вече са изчерпали горивото за генераторите. СЗО каза, че около 1000 души, нуждаещи се от диализа, също ще бъдат изложени на риск, ако генераторите спрат, пише БГНЕС.

Около 160 жени раждат всеки ден в Газа, според Фонда за населението на ООН, който изчислява, че има 50 000 бременни жени в Газа. 

Снимка: БГНЕС