Напрежение и нов ултиматум от Израел: Напуснете северната част на Газа на юг

Ожесточени ракетни удари, квартали изравнени със земята, все повече жертви и ранени, това представляват улиците

22.10.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Ескалацията на напрежението в Близкия изток не намалява. Мащабите на конфликта се разрастват. След въздушните удари по палестински територии и части от Ливан, сега израелската армия порази цели в Сирия. Тази сутрин ракетен обстрел нанесе щети и затвори международните летища на Дамаск и Алепо. Междувременно Министерството на външните работи потвърди, че няма пострадали български граждани. 37 българи все още чакат да бъдат евакуирани от ивицата Газа.

Ожесточени ракетни удари, квартали изравнени със земята, все повече жертви и ранени  - това представляват улиците на Газа. Оцеляващите без вода, ток и храна жители на автономията са сковани от страх преди предстоящата военна операция на израелската армия. Те получиха пореден ултиматум от израелската армия да се преместят от северната част на Ивицата Газа на юг. Съобщението, доставено с листовки, отбелязани с името и логото на Израелските отбранителни сили, гласи: "Всеки, който откаже, може да бъде възприет като съучастник на терористична организация". 

Днес през пункта "Рафах" влезе втори конвой с хуманитарна помощ. Този път 17 камиона, но твърде малко за да се помогне на всички нуждаещи се. 

Поредният призив за мир дойде от Ватикана.  

"Притеснен съм и тъжен от това, което се случва. Моля се и оставам близо до тези, които страдат. Отвлечените, ранените, жертвите и техните семейства. Братя спрете, спрете", каза папа Франциск.

През нощта израелски самолети удариха подземен комплекс под джамия на окупирания Западен бряг, който според военните е бил използван от екстремисти за организиране на атаки. Според Тел Авив комплексът е под джамията "Ал Ансар" в бежански лагер в Дженин, принадлежал на функционери от "Хамас" и "Ислямски джихад", отговорни за атаките през последните месеци. Струпаните край границата хиляди израелски войници и стотици танкове очакват в готовност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС