Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Посланикът на Израел у нас: Заличаването на "Хамас" е решението, сухопътната операция е единствената алтернатива

Има две "Гази" - едната е на повърхността, другата е под земята, каза Н. Пр Йосеф Леви Сфари

22.10.2023 | 15:16 Редактор: Вяра Димова

"Няколко лидери, които дойдоха в Израел - президентът на САЩ, премиерът на Великобритания, Олаф Шолц от Германия, както и някои министри на външните работи дойдоха в Израел, за да изразят своята солидарност и подкрепа за Израел и пълното си разбиране, че като право и задължение защитаваме своите граждани. Израел беше изправен пред една от най-тежките терористични атаки, която някога се е случила в историята. В сравнение с атаката на 11 септември, спрямо населението на Израел, това е все едно 10 пъти "11-септември". Подобен тип ужасни действия трябва да получат своя отговор". Това заяви посланикът на Израел у нас Н.Пр Йосеф Леви Сфари в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова.

"Говорим за терористична организация, която се намира на няколко стотин метра от нашите градове. Не можем да позволим повече такова нещо. Ние години наред живеехме с мисълта, че ако просто има икономическо развитие в Газа, ако животът там се подобри, ако дадеш на хората възможност да работят, всичко ще бъде по-добре. И всъщност през последните две години Израел е инвестирал много в тази политика. Разрешихме на 20 000 души от Газа да влязат легално в Израел, за да работят. Единствената възможност за Израел е светът да разбере, че само заличаването на "Хамас" може да бъде решение за подобна заплаха.  Това не са същите обстоятелства, пред които бяха изправени Съединените щати на 11 септември," каза посланикът, сравнявайки атаката на Хамас с 11 септември.

Посланикът на Израел коментира и обявената сухопътната операция на Израел в Газа.

"Има две възможности. Едната е да се откажем и да приемем факта, че сме обречени на продължаващото избиване на хора от Хамас. И така от един цикъл до друг. Израел не може да съществува като независима демократична държава при тези обстоятелства. Другата възможност е да се бием с "Хамас" с надеждата да разрушим техните възможности. Ако го направим само от въздуха, то това може да стане, но това наистина ще струва огромен брой загинали цивилни. Нещо, което ние се опитваме да избегнем. Единственият начин е да се евакуира населението и да се изчисти районът от съоръженията на "Хамас". Има две "Гази" - Газа, която е на повърхността и Газа под земята", посочи гостът на Милена Милотинова.

Пред Bulgaria ON AIR Йосеф Леви Сфари подчерта, че и по време на разговора "Хамас" продължава да изстрелва ракети към Израел - изстреляни са повече от 7 500.

"20% от тях са паднали в Газа и причиняват смъртта на много цивилни, палестински цивилни, от самата палестинска организация. Къде са тези ракети? Къде ги крият? Те са точно на места под земята, под училища, под джамии, под болници. Какви са алтернативите за Израел? Да бомбардираме джамия или болница? Няма да го направим! Така че единственият начин е да влезем със сухопътни войски. Сухопътната операция е единствената алтернатива", настоя той.

По думите му тунелите са дълги километри, но никой не знае колко точно.

"Ние успяхме да блокираме тунелите, които пресичат границата. Имаше много тунели под границата между Израел и Газа. Ние успяхме да изградим подземна защита и да ги унищожим, затова те нахлуха по суша. От началото на този конфликт, миналата събота, и без всякаква провокация от страна на Израел по време на еврейския празник, нашият министър-председател беше на почивка, ние евакуирахме около 500 000 души, израелци, от техните домове. На юг и на север. Докато ние говорим, тази евакуация на населението продължава. Искаме същото и от Газа. Защо? За да защитим цивилните. Ако сте на бойното поле, по-добре цивилните да не са в тази зона. Точно това е нашата идея! Ние не искаме да нараняваме цивилни, ние искаме да ги защитим, затова ги помолихме да се преместят. Същото, което правим и с нашето население", обясни посланикът на Израел в България.

Според него "Хамас" прави всичко по силите си, за да избегне предотврати евакуацията на цивилни от северната част на ивицата Газа, където са Хамас, към южната. 

"Ние разполагаме със снимки на техни блокади на пътища с камиони. Имаме телефонни обаждания от граждани в Газа, които ни казват, че те им взимат ключовете на колите, за да не могат да се преместят. Дори са застреляли хора, които са искали да се преместят. Защо го правят? Те използват населението като "жив щит". Те искат те (цивилните) да останат, защото искат да имат цивилни, които да загинат, за да може това да попречи на Израел да действа", коментира той.

Посланикът обясни и защо Израел отзова дипломатите си от Турция, Йордания, Мароко и Бахрейн. "Това са мерки по сигурността за защита на нашите хора. Трябва да напомня, че ние също призовахме и гражданите си в Турция незабавно да напуснат страната", уточни той.

Н.Пр Йосеф Леви Сфари коментира отмяната на срещата на президента Джо Байдън с арабските лидери така:

"Предният ден "Хамас" разпространи по целия свят информацията фалшивата новина, че все едно Израел е нападнал болница в Газа и е причинил огромен брой човешки жертви. Факт е, че от самото начало това звучеше нелогично. Те говореха за нападение, което е довело до смъртта на 200 души, а след няколко минути вече обявиха, че са преброили 500 загинали. От сателит се вижда, че болницата е останала недокосната. Ракетата, която е бомбардирала, е била на "Ислямски джихад" и е всъщност паркинг. Израел не е предприемал никакви действия там. Имало е ракети, изстреляни към Израел, и като много ракети, една от тях е паднала в паркинга близо до болницата. Международните разузнавателни агенции обявиха, че не им е известно да са убити 400, 300 или дори 100 души. Но във всеки случай, това не е бил Израел. Това е било изцяло фалшива новина. Знам, че президентът Байдън води разговори с лидерите. Израел не е искал разселването на палестинците от Газа или от Западния бряг в Йордания и Египет. Ние поискахме евакуация от бойното поле в Северна Газа към Южна Газа. Осъзнаваме притесненията и опасението на Египет и Йордания от възможността поток от бежанци да навлезе на тяхна територия, но това не е искането на Израел", обяви гостът.

Вероятно войната ще бъде продължителна и мащабна, друга възможност няма, подчерта посланикът.

"Войната ще бъде дълга. Относно мира, "мирът ще победи", каза Голда Меир, когато арабите заобичат децата си повече, отколкото мразят нашите. Ние сме изправени пред едно общество, което е преминало през промиване на мозъка в продължение на години. Те са изпълнени с омраза, която се базира на религиозния радикализъм със само една цел - пълно унищожение на държавата Израел. Мирът ще победи, когато палестинците решат да не ни принуждават да воюваме. Ние не сме там. Вероятно, ние сме изгубили цяло поколение, защото заради годините на лошо образование, отговорността не е само наша. Ние не искаме да причиняваме страдания на цивилните. Ние искаме да бъдем предпазливи и за да го направим, трябва да действаме бавно, а това отнема време. Израел е предната фронтова линия на Европа. Западът е следващият. Видяхме го в Брюксел, видяхме го в Германия, видяхме го в Франция, преди това го бяхме видели в Великобритания. Следващият е Западът. Европа го разбира. Ето защо Европейският парламент гласува, с огромно мнозинство, решението в полза на Израел  - 500 в подкрепа и 29 - срещу. Европа разбира, че ние трябва да спечелим тази война не само заради Израел, но и защото ние защитаваме моралните ценности и демократичния начин на живота", заяви още посланик Йоси Леви Сфари.

 

Гледайте целия разговор във видеото.