България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Байдън не отива в Израел само да помага, заради него се бави сухопътната атака

Израел не е против хуманитарната помощ, но тя трябва да бъде изтеглена на юг, смята Весела Райчинова

18.10.2023 | 09:05 Редактор: Толя Стоянова

Днес американският президент Джо Байдън пристига в Израел. Очаква се да бъдат обсъдени военните цели и стратегията на страната във войната.

"Нямам информация да има пленена българка или българско семейство. По отношение на сухопътното навлизане, на този етап явното и светкавично идване на президента Байдън е част от забавянето на процеса", коментира журналистът Весела Райчинова, която се включи на живо от град Бат Ям в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Израел като гореща точка може да промени всичко в Близкия изток.

"Байдън не е тук само да помага. Според мен има и икономическа причина за проучване на стратегията. Въпросът е по какъв начин тази прегръдка и тази помощ на Израел ще се отрази на цената, която страната трябва да плати", каза Райчинова.

Според нея Израел не е против хуманитарната помощ, но тя трябва да бъде изтеглена на юг. "Ако всички граждани се изтеглят на юг, няма да има проблем. Войната не е срещу гражданите, а срещу "Хамас" - една терористична организация, която трябва да бъде изчистена. Това е една от причините и за задържането на сухопътното навлизане", посочи Райчинова.

По думите ѝ всичко, случило се на юг, е част от една изключително тежка ситуация. "Ако израелската армия нямаше готовност на юг, то на север щяха да предприемат акция", заяви журналистът.

Райчинова коментира, че "Хизбула" и Иран трябва да останат встрани, за да не се влоши конфликтът и да се стигне до ескалация.

"Байдън твърди, че няма никакво намерение да запали Близкия изток", отбеляза Райчинова. Тя посочи, че неговото посещение ще бъде кратко, в рамките на 4-5 часа.

"За това време той ще участва в заседание на извънредния кабинет, ще се срещне със семействата на похитените, трябваше да бъде и на среща в Йордания, но тя се отмени", каза журналистът и отбеляза, че е трудно да се прогнозира каква роля ще изиграе американския президент за събитията в Израел. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
za
преди 6 месеца
Байдън и помага са две думи, който не могат да са в едно изречение, Сигнализирай за неуместен коментар