Палестина обяви тридневен траур след израелския удар по болница

Протестиращи излязоха по улиците на Западния бряг и Бейрут, стигна се до сблъсъци с полицията

18.10.2023 | 07:05 Редактор: Вяра Димова

Нараства напрежението в Близкия изток. Размяна на взаимни обвинения между "Хамас" и Израел след ракетния удар по болница в Газа, при който загинаха най-малко 500 души. "Хамас" заяви, че въздушният удар по болницата е извършен от Израел, описвайки го като "военно престъпление".

Според Израел експлозията е била причинена по невнимание от ракета, изстреляна от "Ислямски джихад". Палестинската въоръжена групировка обаче отхвърли обвиненията. Палестинските власти обявиха тридневен траур в памет на загиналите.

Световната общност остро осъди загубата на човешки животи. Лидерите на Йордания, Египет и палестинската власт отмениха планираната среща на върха с американския президент, докато Джо Байдън пътува към Израел. Последва и реакция от страна на "Хамас" и "Хизбула", групировката, която контролира Южен Ливан, които заявиха, че САЩ споделят вината за взрива в болницата с Израел.

Броени часове след удара по болницата хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг. Те се обявиха срещу управлението на палестинския президент. При избухналите безредици се стигна до сблъсъци с полицията, който използва сълзотворен газ. Протестиращи с палестински знамена се събраха късно снощи пред посолството на САЩ, а други пред френското посолство в Бейрут. Стотици протестиращи се събраха и пред посолствата на Франция и Обединеното кралство в Техеран.

Снимка: БГНЕС