Русия преговаря с "Хамас" за освобождаване на заложници

Пленените от бойците са поне 200 души

20.10.2023 | 19:43 Редактор: Елеонора Танева
Русия преговаря с

Русия е в контакт с "Хамас" относно освобождаването на заложниците, взети от палестинската екстремистка групировка по време на атаката срещу Израел и които в момента се намират в ивицата Газа. Това е заявил руският посланик в Израел Анатолий Викторов, цитиран от Ройтерс.

"Разбира се ние имаме контакти с представители от "Хамас" и те преди всичко са насочени към спасяване на заложниците от местата, където те се намират в момента, заловени от бойци на "Хамас" през първия ден на, честно казано, терористичната атака срещу израелски цивилни", цитира руският в. "Известия" изказване на посланика Анатолий Викторов.

Според различни източници и оценки "Хамас" държи около 200 заложници от различни държави.

В същото време германския вътрешен министър Нанси Фезер каза, че привърженици на "Хамас" трябва да бъдат депортирани от федералната република, когато това е възможно, и добави, че властите ще следят още по-категорични за ислямистки прояви, особено след неотдавнашното нападение в Брюксел срещу шведски граждани, уточнява БНР.

"Ако има възможност да депортираме привърженици на "Хамас“, трябва да го правим“, каза Федер пред журналисти след разговори в централата на федералната криминална полиция, предаде Ройтерс.

Снимка: БГНЕС