В бойна готовност: Израелските войници чакат заповед "да видят Газа отвътре"

Израел обвинява за смъртоносния удар радикалната групировка "Ислямски джихад"

20.10.2023 | 18:58 Редактор: Искра Ангелова

Според палестинските власти, жертвите след обстрела на болницата тази седмица са над 470. ООН събира доказателства на място, но ситуацията е усложнена от бомбардировките и липсата на гориво. Израел обвинява за смъртоносния удар радикалната групировка "Ислямски джихад", изстреляла, според израелските военни, заблудена ракета.

Докато Израел и палестинските групировки се обвиняват взаимно, под бомбардировките попадна още една сграда, в която много хора са търсили подслон. Ударена е гръцката църква "Свети Порфирий" в стария град на Газа. Храмът датира от поне 1200 години. Палестинските власти и този път обвиниха Израел, като и за това тяхно твърдение няма независимо потвърждение.

Архиепископът, който обгрижва църквата, съобщи за десетки жертви и ранени. Вътре е имало жени и деца, търсили убежище. На този фон израелският министър на отбраната Йоав Галант посети армейски части, разположени по границата. Той каза на войниците, че скоро ще получат "заповедта да видят Газа и отвътре".

През нощта израелските изтребители отново атакуваха цели на "Хамас". Убит е член на групировката, за когото се твърди, че е участвал в терористичното нападение на 7 октомври. Междувременно се появи информация, че три българчета, които бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Газа, са открити живи.

В момента на атаката те са се намирали на 100 метра от засегнатата сграда. Пак от ООН отправиха предупреждението, че всякаква ескалация в Газа би била "катастрофална" за местното население. Генералният секретар Антонио Гутериш посети пункта "Рафах" на границата между Египет и Газа.

Настоятелният международен призив е пунктът да бъде отворен, за да може камионите с хуманитарна помощ да стигнат до повече от 2 милиона палестинци в блокирания крайбрежен анклав.

"Тези камиони не са обикновени, те са живителна сила, разликата между живота и смъртта за много хора в Газа. Затова трябва да ги накараме да потеглят колкото се може по-бързо с колкото се може повече камиони", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Египет иска първо да бъдат ремонтирани пътищата в Газа, които са повредени от въздушните удари на Израел.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС