Газа е на ръба на хуманитарна катастрофа, Израел не позволява доставки на гориво

Три българчета, които бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Газа, са открити живи

20.10.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Египет започва да отваря граничния пункт "Рафах", за да може над 200 камиона с хуманитарна помощ да преминат в обсадената Ивица Газа. На 14-ия ден от войната между Израел и "Хамас" ООН заяви, че 2,4 млн. жители на Газа са на ръба на хуманитарната катастрофа, с прекъснати доставки на вода, ток и гориво.

От СЗО казаха, че болниците в Газа вече работят на предела на възможностите си, с недостиг на лекарства и гориво за генераторите. В постигнатото споразумение с Египет за допускане на хуманитарни доставки за Газа, Израел изключва горивото, защото се опасява, че то ще бъде използвано от "Хамас" за атаки. 

На този фон израелският министър на отбраната Йоав Галант посети армейски части, разположени по границата. Той заяви пред войниците, че скоро ще получат "заповедта да видят Газа и отвътре". 

Въздушните удари по цели на "Хамас" продължиха и тази нощ. Изтребители са атакували повече от 100 позиции. Убит е член на палестинската групировка, за когото се твърди, че е участвал в терористичното нападение на 7 октомври, съобщиха Израелските сили за отбрана. 

Междувременно се появи информация, че три българчета, които бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Газа, са открити живи. В момента на атаката те са се намирали на 100 метра от засегнатата сграда. 

Под бомбардировките тази нощ попадна старинна гръцка църква в Газа. Палестинските власти очаквано и този път обвиниха Израел, за което няма независимо потвърждение. Архиепископът, който обгрижва храма, съобщи за десетки жертви и ранени. В църквата е имало жени и деца, които са потърсили убежище. 

От болница, която се намира наблизо, казаха, че броят на загиналите не може да се посочи, защото има тела под развалините. Главата на православната патриаршия в Йерусалим осъди нападението и каза, че духовниците няма да изоставят своя религиозен и хуманитарен дълг да помагат на хора в беда. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС