Египет отказва да приема повече мигранти, иска да залее Европа с тях

Мицотакис ще замине за Кайро за първата международна конференция за Близкия изток

20.10.2023 | 17:05 Редактор: Искра Ангелова
Египет отказва да приема повече мигранти, иска да залее Европа с тях

Атина е силно обезпокоена и от възможността за нова миграционна вълна, особено по южните и граници. Според доклад на Financial Times, Египет е заявил на Брюксел, че няма да приеме повече мигранти на своя територия и ще позволи Европа да бъде залята от нови вълни.

Най-големият източник на безпокойство в този момент обаче са възможните нападения на ислямски екстремисти срещу цели, разположени на територията на Гърция. Гръцките служби са в постоянен контакт с всички служби за сигурност на европейските държави въз основа на всички протоколи, предвидени в такива периоди, а всички възможни цели сега се охраняват по-интензивно, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Утре министър-председателят Мицотакис, придружен от министъра на външните работи Йоргос Герапетритис, ще замине за Кайро за първата международна конференция за Близкия изток, на която египетският президент Ал Сиси е поканил лидерите на арабските държави, както и световните и регионалните сили с цел деескалация на кризата.

Лидерите, наред с други неща, ще се опитат да убедят за временно прекратяване на огъня, докато се полагат големи усилия за доставяне на хуманитарна помощ в Газа. Акцентът ще бъде поставен и върху защитата на цивилното население и освобождаването на чуждестранни цивилни.

"Ние сме събеседници на всички правителства, спазваме стратегическите си съюзи, от друга страна, сме  надежден партньор и очевидно сме една от страните, която иска деескалация на напрежението, защото очевидно това ще се отрази преди всичко на Източносредиземноморския басейн", заяви Мицотакис по време на срещата си с президента на републиката.

Снимка: БГНЕС