Има ли българи сред заложниците на "Хамас"? Израел готви изненада с атаката си

Израел продължава ударите по цели на проиранската организация "Хизбула"

17.10.2023 | 18:44 Редактор: Вяра Димова

Израелската армия се готви за следваща фаза на кампанията срещу Ивицата Газа, заяви военен говорител. Той уточни, че реалните планове може да се разминат с очакванията на мнозина за предстоящо сухопътно настъпление. Междувременно, в публикация на The Wall Street Journal се казва, че е възможно да има поне един български гражданин сред заложниците на "Хамас".

От Министерския съвет съобщиха, че информацията за българска гражданка, държана като заложник в Газа, до момента не е потвърдена. "Проверяваме я внимателно", заяви премиерът акад. Николай Денков.

В списък, публикуван от Израел, се твърди, че са отвлечени 199 граждани на поне 31 държави. България не е включена, но правителството ѝ има сериозни подозрения, че поне един неин гражданин е сред похитените, пише The Wall Street Journal.

"Хамас" показа видеозапис на млада жена, отвлечена на рейв фестивала на 7 октомври в Южен Израел. Момичето казва, че името ѝ е Миа Шаим, 21-годишна, от Шохам, с израелско и френско гражданство. В обръщението си тя казва, че е тежко ранена, но е получила нужното внимание от медицинските специалисти.

"В момента съм в Газа. Бях на парти. Бях сериозно ранена в ръката и претърпях операция в болницата в Газа. Тук се грижат за мен, дават ми лекарства, всичко е наред. Искам единствено да се прибера възможно най-скоро при родителите си, при братята и сестрите ми. Изведете ме от тук възможно най-скоро, моля ви", призова Шаим.

На този фон Израел продължава подготовката си за кампания срещу Газа, която, по думите на военния говорител, може да е нещо различно от наземна офанзива. Статутът на Ивицата след планираната сухопътна атака е "глобален въпрос", който ще се разглежда от израелските политици и с други държави, заяви говорителят Даниел Хагари. Обсъждани са всякакви сценарии. 

Израелската армия съобщи, че няколкостотин хиляди палестинци все още се намират в северната част на Ивицата Газа. Според последни оценки, малко над 600 000 са се преместили на юг. Израел настоява за пълна евакуация, за да може да води операциите срещу "Хамас".

В същото време в Израел са били разселени почти 500 000 израелци след терористичните атаки на "Хамас" от 7 октомври. Евакуирани са населените места в близост до Ивицата Газа, също и на север, до границата с Ливан. Там израелската армия обяви, че е убила четирима нападатели, опитали се да проникнат през защитното съоръжение и да поставят взривно устройство. В този регион армията продължава ударите по цели на базираната в Ливан проиранска организация "Хизбула". 

От Иран дойде предупреждение, че в близките часове може да се очакват "изпреварващи действия". Пред Bulgaria ON AIR Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания предупреди, че войната може само да радикализира повече хора. Той подчерта желанието на палестинците да имат своя държава. 

Междувременно в Газа е убит генерал Фуад Абу Битухан, ръководител на граничните пунктове в Ивицата. Според арабски медии той е загинал при израелски удар в дома му. Бутихан е началник на границите и контролно-пропускателните пунктове в Газа, включително на пункта "Рафа", където от дни чакат за евакуация стотици чужди граждани.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС