Денков обясни защо част от българите в Ивицата Газа не са евакуирани

Притеснява ме евентуална ескалация на конфликта, каза премиерът

17.10.2023 | 13:43 Редактор: Толя Стоянова

"Няма връзка с част от българите в Ивицата Газа и това е причината, поради която все още не могат да бъдат евакуирани", обяви премиерът Николай Денков часове преди заседанието на Националния съвет по сигурността в Министерския съвет.

Въпреки нарастващата ескалация на напрежението в конфликта между Израел и "Хамас" пряка опасност за страната ни към момента няма. На Съвета по сигурността премиерът очаква да чуе докладите на службите за сигурност за актуалната обстановка. 

"Няма непосредствена заплаха от миграционен натиск, това което ме притеснява, е евентуална ескалация на конфликта. Ясно е, че "Хамас" трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си. В същото време трябва да е ясно, че ние имаме мирни жители и трябва да се търси тяхната защита, за да се създаде устойчив мир", каза Денков.

Премиерът отбеляза, че темата не трябва да става част от дискусията за приемането ни в Шенген и разкритикува президента, за политиката на разединение и конфронтация, която водел.

"Пак ще отправя своята критика, искам ясно да кажа, че това, което ние казваме като институции заедно, не среща подкрепа от другата страна, неоснователно. Това, което вчера стана с бройката освободени служители от страна на служебните кабинети, как си го обяснявате, за какво беше тази атака, не били 7 хиляди, ами да общо са 13 хиляди. Крайно време е да спрем с тези атаки, да разберем, че света около нас гори и трябва да работим заедно като институции", заяви Денков. 

Отговор на тази критика последва от началника на кабинета на президента и бивш служебен премиер Гълъб Донев.

"Разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под мое ръководство са "отстранили" над 13 хиляди служители, са неверни и манипулативни. Разпратените "справки" не само че не отговарят на истината, но и включват всички напуснали по свое желание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били временно заети на граждански договори, чийто срок е изтекъл", поясни Донев.

Той допълни, че в справката са включени и членовете на политическите кабинети, които по естествен начин си тръгвали със съответното правителство.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.