Израел удари цели на "Хизбула" в Ливан, американската армия в готовност да действа

Убити са четирима нападатели

17.10.2023 | 13:38 Редактор: Вяра Димова

Нов фронт на конфликта в Близкия изток. Израелската армия е ударила цели на "Хизбула" в Ливан. Военните съобщиха, че са убили четирима нападатели, които се опитали да проникнат в страната през границата с Ливан. Войниците стреляли, след като забелязали терористичен отряд, който се е опитал да постави взривно устройство.

От началото на войната при сблъсъците на израелско-ливанската граница са загинали над десет души. Повечето от тях са бойци. Освен тях са убити журналист на "Ройтерс" и двама цивилни. Международната общност се опасява, че "Хизбула" може да се включи в конфликта на страната на "Хамас".

Ситуацията наложи евакуация на хиляди жители от северната част на Израел. Досега са били разселени почти 500 000 израелци след атаките на "Хамас" от 7 октомври, съобщи говорителят на израелската армия. Евакуиран е почти целият Южен Израел в близост до Ивицата Газа. А за ситуацията там говорителят обвини изцяло ислямисткото движение. 

"Хамас" държи хората в Газа като заложници и ги използва като жив щит. "Хамас" е във война с човечеството, не само срещу Израел. Те тероризират и евреи и араби. Искат смъртта и на израелци и на палестинци. Израелските сили за отбрана ще унищожат "Хамас", каза Даниел Хагари.

В Газа, заради израелските въздушни удари и намерението за сухопътна офанзива, повече от 1 млн. души са се преместили от северната част на Ивицата на юг. Помощ, предоставена от няколко държави, дни наред чака да бъде допусната в Газа. Конвоите с помощи се отправиха от Египет към Рафах, пунктът, който е на границата между Египет и палестинския анклав. По 40-километровия път между Eл Ариш и Рафах са струпани стотици камиони.

Пред CNN председателят на Комисията по външни работи в Камарата на представителите Майкъл Маккол каза, че се изготвя законодателство, което в случай на необходимост да разреши на американската армия да действа, ако настоящият конфликт между Израел и "Хамас" се разшири.

Изявлението на Маккол идва ден преди президентът на САЩ Джо Байдън да посети Израел. Байдън ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, ще посети и Йордания, за да разговаря с арабски лидери за решаване на хуманитарната криза в региона.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС