Изтече срокът за евакуация в Газа и Израел блокира пътищата на север, започва настъпление

"Хамас" продължава да отхвърля призивите за бягство

14.10.2023 | 18:58 Редактор: Искра Ангелова

В 16 часа изтече срокът, даден от израелската армия на жителите в северната част на Газа да се преместят на юг. Армията притисна палестинците там с призив "да не губят време" и да побързат с евакуацията. Израел обяви по-рано, че е успял да ликвидира важен командир на групировката "Хамас".

Хиляди палестинци напускат северната част на Газа след заповедта на армията, оповестена включително с листовки от въздуха. Военните предупреждават, че ще започнат сухопътно настъпление, като пътищата на север вече са блокирани.

"Хамас" продължава да отхвърля призивите за бягство. А ООН, както и редица държави по света, критикуват евакуацията, като предупреждават за опасност от хуманитарна катастрофа.

В Газа навлязоха подразделения на израелските сухопътни сили, които все още не пристъпват към мащабна офанзива. Отрядите са действали локално, в опит да открият изчезнали хора след атаките на "Хамас" от миналата събота. Намерени са около 30 тела на на убити в плен заложници.

Армията съобщи за ликвидирани терористични клетки и инфраструктура. Паралелно с набезите на сухопътни сили Израел продължи и бомбардировките. При въздушните удари е убит командир на "Хамас", ръководил кървавото нападение в Израел от 7 октомври.

"Днес всички ние разбираме, че се бием за домовете си, за нашия общ дом. Борим се като лъвове", заяви премиерът на Израел - Бенямин Нетаняху.

В тежкия сблъсък досега жертвите от израелска страна са най-малко 1300, повечето от тях - цивилни, убити при терористичните действия на "Хамас". Загиналите палестинци при ответните удари са повече от 1800, от тях стотици са деца.

Властите в Газа твърдят, че само днес са убити над 320 палестинци.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС