Сред палестинските жертви са и стотици деца, хиляди не послушаха "Хамас" и напускат Газа

Намерени са тела на заложници, пленени от организацията

14.10.2023 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Високопоставен военен командир на "Хамас" е бил убит при ударите на израелската авиация в Газа. Смята се, че той е ръководил въздушните операции на ислямистката групировка при нападението срещу Израел. След обявеното предупреждение за евакуация хиляди палестинци напускат северната част на Газа.

Убитият Мерад Абу Мерад е ръководил системата за въздушно наблюдение на "Хамас" в град Газа. Според Израел той е бил до голяма степен отговорен за действията на екстремистите, извършили нападенията преди седмица.

В Ивицата Газа вчера привечер навлязоха подразделения на израелските сухопътни сили. Отрядите са действали локално, в подготовка за евентуална по-мощна сухопътна офанзива. По време на операциите са положени усилия за "откриване на изчезнали лица", заявиха от армията. Намерени са тела на заложници, пленени от "Хамас". Така вече се смята, че броят на хората, които остават в ръцете на групировката, е 120 души.

Армията съобщава още за ликвидирани терористични клетки и инфраструктура. Операцията, както и евакуацията на хора, е тема за много анализи, включително пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се намери този оптимален подход, който да гарантира, че ще бъдат наказани само лошите, но това е невъзможно. Много невинни хора от двете страни ще пострадат", коментира дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев.

Израелските военни твърдят, че значителен брой цивилни жители на Газа са започнали да се придвижват на юг, каквато е заповедта им за евакуация, оповестена включително с позиви от въздуха. Тази мярка, обаче е критикувана от ООН и от редица държави по света, които предупреждават за хуманитарна катастрофа.

Паралелно с набезите на сухопътни сили - Израел продължи и бомбардировките от въздуха. В тежкия военен сблъсък досега жертвите от израелска страна са най-малко 1300, повечето от тях - цивилни, убити при терористичните действия на "Хамас".

Загиналите палестинци при ответните удари са най-малко 1800, от тях стотици са деца.

САЩ също посочиха сред приоритетите в тази ситуация преодоляването на хуманитарната криза.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС