В Газа са унищожени над 5500 жилища, САЩ изпратиха бойни самолети в Близкия изток

"Америка недвусмислено подкрепя отбраната на Израел", заяви високопоставен представител на американската отбрана

14.10.2023 | 12:46 Редактор: Искра Ангелова
В Газа са унищожени над 5500 жилища, САЩ изпратиха бойни самолети в Близкия изток

Над 1300 сгради в ивицата Газа са били унищожени, съобщиха от ООН в събота, след близо седмица ожесточени бомбардировки от израелските сили. Хуманитарната агенция на ООН OCHA съобщи, че "5540 жилища" в тези сгради са били унищожени и още близо 3750 домове са били толкова силно повредени, че са станали необитаеми.

Междувременно САЩ изпратиха бойни самолети в Близкия изток, за да "възпират Иран" и регионални групировки от намеса в палестинско-израелския конфликт, съобщи изданието Air Force Times, позовавайки се на източник в Пентагона.

Американски щурмови самолети А-10 са пристигнали в района в четвъртък. САЩ скоро ще разположат там по-модерни изтребители F-15, F-16 и F-35. Според публикацията те са били разположени "в опит да възпрат Иран и въоръжени групи да се присъединят към битката срещу Израел".

"Съединените щати недвусмислено подкрепят отбраната на Израел", каза високопоставен представител на американската отбрана, цитиран от БГНЕС.

По-рано в източната част на Средиземно море пристигна авианосната ударна група "Джералд Р. Форд". Министърът на отбраната Лойд Остин каза в петък, че САЩ са готови да последват самолетоносача и корабите до Близкия изток с допълнителни сили и средства, ако е необходимо.

Снимка: БГНЕС