Израел към жителите на Газа: Напуснете домовете си и побързайте с евакуацията!

Пътищата на север вече са блокирани

14.10.2023 | 17:30 Редактор: Искра Ангелова
Израел към жителите на Газа: Напуснете домовете си и побързайте с евакуацията!

Израелската армия препоръча на населението на град Газа "да не губи време" и да побърза с евакуацията, предаде Франс прес. Хората са призовани да напуснат домовете си и да поемат към южната част на Ивицата Газа преди началото на сухопътното настъпление, като пътищата на север вече са блокирани.

Военният говорител Ричард Хехт обяви, че е оставен прозорец от 10 до 16 ч. днес, в който цивилните могат да напуснат северната част на палестинския анклав. "Знаем, че ще отнеме време, но препоръчваме на хората да не чакат", допълни той.

Хиляди местни жители се натовариха и днес на автобуси, коли и каруци, теглени от магарета, за да избягат от зоната. Въоръжената групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа от 2007 г., отхвърли призива за евакуация. "Нашият палестински народ отхвърля заплахата на окупационното ръководство и призивите му да напуснем домовете си и да избягаме на юг или към Египет", каза вчера "Хамас".

По време на вчерашното си посещение в Израел германският външен министър Аналена Бербок обвини вчера "Хамас", че използва населението на анклава за жив щит.

Снимка: БГНЕС