Германия и Франция изгладиха противоречията за ядрената енергия в ЕС

Макрон и Шолц обсъдиха реформата на пазара за електроенергия

10.10.2023 | 17:18 Редактор: Толя Стоянова
Германия и Франция изгладиха противоречията за ядрената енергия в ЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че с неговия екип са провели "много окуражаващи" разговори с правителството на Германия относно реформата на пазара на електроенергия в Европейския съюз.

"Проведохме задълбочени и много окуражаващи дискусии и се договорихме нашите екипи и министри да работят заедно, за да гарантираме, че ще успеем да постигнем необходимото споразумение до края на месеца", заяви Макрон на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Олаф Шолц, след като двамата лидери се срещнаха в германския пристанищен град Хамбург, съобщи Ройтерс

Изявлението на френския президент идва на фона на противоречията между Франция и Германия относно регламентирането на използването на ядрената енергия в Евросъюза. 

Макрон заяви, че енергийният микс на Франция и този на Германия се различават, но могат да се допълват взаимно. 

Франция разчита предимно на ядрената енергия, а Германия използва повече природен газ и въглища, но инвестира значителни средства във възобновяеми източници на енергия, предаде БТА.

Двете страни искат да постигнат договореност, въз основа на което да бъде изготвено рамково споразумение за целия ЕС, с което да бъде гарантиран трансграничният обмен на електроенергия и увеличаването на междусистемните връзки.

Олаф Шолц заяви, че са постигнали "съгласие по много въпроси".

"Например, че искаме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Европа ще има въглеродно неутрална икономика до средата на века. Подходите ни за постигане на тази цел са различни, но се съчетават добре", заяви германският канцлер. 

Снимка: БГНЕС