Имаме подкрепата на Германия за Шенген, Шолц със суперлативи за България

"Внасяме повече от България, отколкото изнасяме", заяви германският канцлер

05.10.2023 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Германия подкрепя България за влизането в Шенген. Това каза германският канцлер Олаф Шолц, след като се срещна с премиера Николай Денков в Берлин.

"Аз съм убеден, че България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство и Германия се застъпва за това. И ще продължим непрекъснато да действаме в тази посока, тъй като предпоставките са налице, те са изпълнени", заяви още Шолц.

Германският канцлер благодари на българското правителство, което застава категорично на страната на Украйна.

"Внасяме повече от България, отколкото изнасяме. България е наш партньор в ЕС и НАТО, което си пролича след руската агресия. Българското правителство застана категорично на страната на Украйна, за което ви благодаря", допълни той.

Българският премиер Денков изтъкна, че защитата на общността ще е по-устойчива, само ако са защитени външните граници.

"Имаме значително повишаване на мигрантите, които хващаме на територията на България спрямо предишния период", отбеляза министър-председателят.

Денков и Шолц ще се срещнат и в Испания. Извънграничната визита на Николай Денков продължава в испанския град Гранада, където ще участва в неформална среща на върха на ЕС. Форумът ще събере заедно европейските лидери, които ще обсъдят начините Европа да стане по-устойчива, просперираща и геостратегически значима.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС