Венецианската комисия каза мнението си за разделянето на ВСС

Положително становище има и за промяната на квотите в кадровия съвет

07.10.2023 | 17:30 Редактор: Елеонора Танева
Венецианската комисия каза мнението си за разделянето на ВСС

Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента Висш съдебен съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет. По отделни предложения се изразяват критики и препоръки. Това стана ясно от публикация във Facebook на Министерството на правосъдието.

Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в заседанието на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) днес, на което бе обсъдено и гласувано становището по предложените от 166 депутати изменения в Конституцията. Мнението на комисията бе поискано от министър Славов, с молба за спешност.

Правосъдният министър защити пред Венецианската комисия основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт. Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на НС – в Прокурорския съвет.

"Ще защитавам позицията становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект", заяви министър Славов.

Проектът вчера получи 161 гласа "за" в парламента, което позволява отново да се гласува през декември.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)