Промените в Конституцията не минаха, гласуват ги отново след два месеца

За тях на първо четене гласуваха 161 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

06.10.2023 | 17:40 Редактор: Тодор Петров

Промените в Конституцията минават по бавната писта. За тях на първо четене гласуваха 161 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а против бяха от БСП, ИТН и "Възраждане". За да бъдат приети на първо четене бяха нужни 180 гласа, но след като бяха подкрепени от над 160 депутати, те ще бъдат гласувани отново след два месеца.

Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Според текстовете ВСС се разделя на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Поправките предвиждат още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет, а президентът ще назначава това правителство. Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.

Депутатите отвориха Конституцията за шести път. Поправките в основния закон отново изправиха управляващи и опозиция един срещу друг. 

"Този доклад представлява предварителна осъдителна присъда още преди да е влязъл съдията. Той ви отряза главите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ще видите колко е голяма важността на това, което се опитваме да направим - да прогласим независимостта на съдебната система", отвърна ѝ Христо Иванов от ПП-ДБ.

Основните поправки предвиждат реформа на съдебната система, но също така ограничаването на служебния кабинет и правомощията на президента. Както и по-кратък мандат на главния прокурор. 

Министърът на правосъдието обясни защо са нужни промените.

"За да се постигне отчетност и отговорност на прокуратурата, трябва да има засилено обществени участие. За мен това са безспорни въпроси", посочи Атанас Славов

За да влязат в сила промените са нужни 180 гласа от всички народни представители - това е бързата писта. А трите партии, подкрепящи правителството, нямат нужните гласове. Затова ще гласува поправките по бавната писта с нужни 160 гласа. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR