Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Премахване на Пленума на ВСС е сериозен проблем в проекта за промени в Конституцията?

"Механизмът за разследване на главния прокурор не работи", заяви адв. Андрей Янкулов

05.10.2023 | 20:42 Редактор: Толя Стоянова

Доста време мина, откакто съсловните организации на прокурорите и съдиите имаха общи становища. Това обединяване на магистратската гилдия може да го отчитаме за положителна тенденция. Те намират общото помежду си, за да излязат в единна позиция, каза адвокат Андрей Янкулов в студиото на "Денят ON AIR".

"В проекта за промени в Конституцията има проблеми, на които трябва да се обърне внимание. Първият е категоричното премахване на Пленума на Висшия съдебен съвет. Това би означавало, че главният прокурор трябва да бъде избран от бъдещия Прокурорски съвет или колегия. Така винаги ще има доминация на професионалната квота или на политическата. Съвет, конструиран по такъв начин, не би било удачно да избира главен прокурор без балансиращ елемент. Пленумът трябва да остане с целта да избира главния прокурор, без да се политизира този процес", коментира Янкулов.

По думите му съществува проблем с квотата на Прокурорската колегия. "Квотата трябва да бъде обществена, а не партийна", категоричен е той. 

Според адвокат Янкулов другият голям проблем на конституционния проект е липсата на визия и концепция как ще изглежда прокуратурата и как ще се управлява.

На въпрос промените могат ли да минат през Обикновено народно събрание, той отговори, че основният аргумент това да не се случи, е едно старо решение от 2003 година, което задава тесни рамки.

"Трябва да се тълкува това решение и в контекста на времето. По-важно е какви са промените по същество, а не от какво събрание са направени", заяви Андрей Янкулов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му механизмът за разследване на главния прокурор не работи, защото е блокиран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, тъй като тя отказва да изпълни функциите си.

Гледайте целия разговор във видеото.