Правосъдният министър: Ще защитя пред Венецианската комисия разделянето на ВСС

В края на седмицата Атанас Славов ще представи и становището на вносителите на измененията в Конституцията

03.10.2023 | 12:59 Редактор: Елеонора Танева
Правосъдният министър: Ще защитя пред Венецианската комисия разделянето на ВСС

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще представи пред Венецианската комисия в края на седмицата становището на вносителите на измененията в Конституцията и ще защити основната идея за пълното разделяне на ВСС на съдебен и на прокурорски съвет. По думите му новият ВСС трябва да гарантира независимост и самоуправление на съдиите с мнозинство съдии, избрани от съдии, а прокурорският съвет – отчетност и отговорност на прокуратурата.

"Изненада ме монолитността на становището на ВСС, само един глас "против" отделни части. Но това не е изненадващо предвид цялата история на взети решения на този състав на съвета", каза доц. Славов след заседанието на ВСС, посветено на проекта за промени в основния закон.

Той отговори и на част от отправените критики. „Принципът за самоуправление е приложим изцяло само за съдиите, в много държави прокуратурите се управляват от органи на изпълнителната власт“, подчерта Славов. Министърът на правосъдието смята, че на базата на становището на ВК ще се намерим балансиран модел на прокурорския съвет, така че да се отчита професионалният капацитет на прокурорите.

Доц. Славов опонира на опасенията, че проектът надскача правомощията на Обикновено Народно събрание.

"Става дума за изменения в действащ основен закон, изцяло в главата "Съдебна власт", без да има прехвърляне на органи от тази власт в други,  та да се нарушава балансът на разделението на властите. Предлага се по-скоро оптимизация на функции, правомощия на органи в рамките на съдебната власт, според Тълкувателно решение 8 от 2005 г. на КС това е в прерогативите на Обикновено Народно събрание", заяви министърът.

Той се надява в процеса по приемане на конституционните изменения да се търси максимално широко съгласие за предложенията, които отговарят на стандартите за независимост на съдебната система. Амбициите на НС е измененията да станат факт до края на годината.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доцент Славов
преди 6 месеца
Г-н доцент, а решение на Коституционния съд 3 от 2003 г., дали сте го чел? Като се запознаете с него, ще ви стане ясно защо се нарушава балансът между властите. Прокурорският съвет, според проекта за изменение на Конституцията, е изцяло контролиран от НС / избира мнозинството от членовете му/. Според Вас нарушава ли се чл.8 от Конституцията?Тези промени са от компетентността на ВНС. Сигнализирай за неуместен коментар