Денков: Промените в Конституцията и съдебната система не са самоцел

Според премиера влизането ни в Еврозоната ще доведе до намаляване на разходите на бизнеса

29.09.2023 | 10:35 Редактор: Михаела Димитрова

Вътрешната и външната политики трябва да бъдат поставени в пълен синхрон, за да бъдат успешни. Първият приоритет е конкурентна икономика, която използва традициите в българското образование и икономика, но която трябва да се развие, така че да настигне най-развитите държави в света. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на официалното откриване на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България.

Денков уточни, че според него това е реално постижим приоритет и подчерта, че работят в тази посока. Според него реализирането на този приоритет ще допринесе и за увеличаване на доходите.

"Трябва са синхронизираме всички действия, да не работим на парче и да изпълним цялата управленска и законодателна програма. Наред с развитието на икономиката и доходите, трябва системно да работим за намаляване на неравенствата в образованието, доходите и т.н. или това, което общо наричаме "качеството на живот", уточни премиерът и посочи, че за да се чувстват хората щастливи и приети в собствената си държава отношението на администрацията и държавните служби трябва да бъде променено.

"Затова един от акцентите е насочен към дигитализацията и администрацията", каза той.

Денков коментира, че промените в Конституцията и в съдебната система не са самоцел. Според него целта е българските граждани да усетят, че правораздаването може да е бързо и ефективно и “този, който нарушава закона, ще бъде наказан справедливо, ефективно и бързо".

Премиерът не пропусна и приоритетът на правителството по отношение държавните служби: "В момента наваксваме години на забавяне и застои”, отбеляза той и подчерта, че в момента модернизират армията ни със сериозни инвестиции. Той коментира, че влизането ни в Шенген също е приоритет и реализирането му ще позволи по-лесното ни придвижване.

По отношение на Еврозоната той коментира, че влизането ни там ще доведе до намаляване на разходите на бизнеса и намаляване на лихвите на хората, което ще допринесе положително за страната, но и за хората. Денков добави, че приоритет е и влизането ни в ОИСР, както и интегрирането в структурите на НАТО.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПростоДенков
преди 7 месеца
Еврозоната ще открие възможността да теглите заеми неограничено, да присвоите парите лично или чрез ваши хора и фирми, след което ние ще трябва да платим сметката. Еврозоната ще осигури свежи пари за крадене за тях и дългове за нас. Сигнализирай за неуместен коментар