ВСС с остри критики за промените в Конституцията

Да се проведе задълбочена дискусия и да бъдат чути всички експертни мнения, апелира Боян Магдалинчев

03.10.2023 | 14:15 Редактор: Толя Стоянова

Правната комисия във Висшия съдебен съвет излезе с остри критики и почти пълно несъгласие за готвените от парламента промени в Конституцията.

Близо 40 минути бяха четени аргументите против разделяне на ВСС на два органа, намаляването на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Според тях е накърнен и балансът между властите с отнемане правомощието на президента да назначава и освобождава председатели на ВКС, ВАС и главния прокурор, по предложение на Пленума на ВСС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще представи пред Венецианската комисия становището на вносителите на промените.

"Това са изменения в действащ основен закон и то изменение само в главата съдебна власт, без да имаме прехвърляне на орган от съдебната власт към други власти, така че да се нарушава баланса на властите. Това е по-скоро оптимизация на промоция на органи в рамките на съдебна власт. ВСС изрази резерви, относно решение на Конституционния съд, в което ясно е описан механизмът за промени в Конституцията и от какво Народно събрание може да бъдат направени", заяви Атанас Славов.

"Това е противоречие на тълкувателно решение. Изрично е посочено в кои случаи може да се правят промени в Конституцията от обикновено Народно събрание и в кои случаи може да се прави промяна само от Велико народно събрание. Увеличаването на мандати, продължителността на мандати, това са все правомощия на Велико народно събрание. С връщането на законопроекта от ВСС, апелират парламента задълбочено да преосмисли промените, да се проведе задълбочена дискусия и да бъдат чути всички експертни мнения", коментира Боян Магдалинчев от ВСС.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)