Промените в Конституцията влязоха в пленарна зала. Нинова: На велики юристи ли се правите?

"Какво целите с тези промени, да си оправдаете съществуването на сглобката", попита Гроздан Караджов от ИТН

06.10.2023 | 13:53 Редактор: Вяра Димова

Промените в Конституцията влязоха в пленарната зала. Основното в тях - реформа на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата. Разискванията бележат края на една наситена с много напрежение политическа седмица.

Над два часа продължават дебатите. Промените в основния закон бяха внесени в деловодството на НС още през юли от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Основен акцент в промените е съдебната реформа, както и намаляване на правомощията на президента и на служебното правителство. Между промените са и ВСС да се радели на две.

Основният дебат в пленарната зала днес е изказване от опозицията, които са категорично против готвените промени в Конституцията. Смятат, че са юридически неиздържани.

"Ще видите колко е голяма важността на това, което се опитваме да направим да прогласим независимостта на съдебната система. Реформата започва с променяната в Конституцията, но не завършва с нея. Това е теза, която колегите от ГЕРБ много години искат. Аз се съгласявам с тях", каза Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Този доклад представлява предварителна осъдителна присъда, още преди да е влязъл съдията. Той ви отряза главите. С какви претенции тръгвате, на велики юристи, че правите промени в Конституцията, че целите правова държава, че целите справедлив процес, след като тръгвате с нарушавате с нарушаване на Конституцията", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Какво целите с тези промени - да сe отчете дейност преди местните избори и да си оправдаете съществуването на сглобката", изказа се Гроздан Караджов от ИТН.

Заради критики към кабинета следващият четвъртък на извънредно заседание ще се гласува вотът на недоверие.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)