Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Киселова: Промените в Конституцията ще сплотят мнозинството в парламента

Разделянето на ВСС на два органа следва да е възможно само чрез ВНС, смята конституционалистът

06.10.2023 | 15:52 Редактор: Калина Донкова

Измененията в Конституцията ще сплотят мнозинството в Народното събрание. Това заяви в ефира на предаването "Директно" преподавателят по конституционно право в Софийския университет Наталия Киселова.

Тя коментира практиката между първо и второ четене народните представители да правят редица промени по първоначалните предложения на текстове.

"Ние сме си обичайно в тази хипотеза. Първо вършим нещо, после мислим как да го направим по-добре", отбеляза Киселова.

По думите ѝ, не се очаква да има нови предложения за изменение на конституционните разпоредби, които не са включени в законопроекта. Допустимо би било обаче да отпадат определени текстове.

Разделянето на Висшия съдебен съвет на два органа следва да бъде възможно само от Велико народно събрание, на мнение е Киселова. Според нея, ако това бъде направено чрез обикновено Народно събрание, то би се стигнало до спорове между депутатите.

"В рамките на сегашната процедура, смятам, че не е добре да се разделят окончателно, защото това ще бъде аргумент на противниците на конституционните промени", смята Киселова.

Тя е на мнение, че има пропуски в предложението за изменение на Конституцията, що се касае до това кой и как и кога ще може да сезира Конституционния съд.

"Така, както е предложена редакцията, наистина възможностите са неограничени, защото всеки гражданин или всяко юридическо лице да може да сезира Конституционния съд. Идеята според мен трябва да бъде друга. Или да се даде възможност, когато се засягат основни права, или когато са изчерпани трите инстанции, но гражданинът счита, че законът, по който е решен неговият въпрос е противоконституционен", добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото.