Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Много депутати не са чели Конституцията, искат да си изберат следващия главен прокурор

Важно да се даде независимост на съда, но това не трябва да става за сметка на прокуратурата, каза Петър Славов

06.10.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

"Много хора се заблуждават, че сме имали прието на първо четете предложенията за промени в Конституцията. Няма такова нещо. Щеше да има приети на първо гласуване, ако бяха събрали 3/4 мнозинство. Те събраха 2/3 плюс един глас. Конституцията казва, че след два месеца могат да се явят на поправителен със същото предложение. Ако пак съберат поне 2/3, тогава ще имаме приети на първо четене промени в Конституцията", обясни адвокат Петър Славов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него много от депутатите не са чели Конституцията и не осъзнават, че процедурата е различна от това, което те си мислят.

"Имаше много критични изказвания. Присъствах на обсъждането в правна комисия. Може да се блокира работата на Конституционния съд. Големият проблем, който създават, премахвайки т.нар. Пленум, е че се премахва един конституционно разписан орган от системата на съдебната власт, който би изисквал Велико народно събрание", уточни гостът.

Славов заяви, че е важно да се даде независимост на съда, но в никакъв случай това не трябва да става за сметка на прокуратурата.

"Тя има монопол върху поддържане и повдигане на обвинение за наказателно преследване. Ако създадете политически зависим орган, в лицето на бъдещия главен прокурор и бъдещата прокуратура, и тя изпълнява политически поръчки, няма да има кой да защитава обществения интерес и да повдига обвинения срещу нарушителите на закона", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът изтъкна, че има и почтени магистрати в системата, включително и прокурори.

"В момента със замислената конструкция се опасявам, че и технологично ще има абсолютен механизъм за влияние. Изглежда сякаш искат част от вносителите през парламента да си изберат следващия главен прокурор. Големият въпрос остава защо продължава да не е избран нов ВСС. Нищо не пречеше да бъде избран новият и с една преходна разпоредба в бъдещия законопроект да се каже, че запазва действието си до изтичане на мандата", коментира Славов.

Според него прокуратурата продължава да действа на принципа на строга субординация.

"Главният прокурор, или в случая изпълняващият длъжността, е този, който я ръководи. До голяма степен всички се равняват по него", посочи още Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.