Лондон предупреждава: Има риск от руски атаки срещу товарни кораби в Черно море

Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно през юли

05.10.2023 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова
Лондон предупреждава: Има риск от руски атаки срещу товарни кораби в Черно море

Правителството на Обединеното кралство предупреди, че Русия може да атакува цивилни кораби в Черно море, като постави морски мини на подстъпите към украинските пристанища и след това обвини Украйна, предаде АФП. Миналия месец Лондон заяви, че руските сили са целели цивилен товарен кораб в региона с "множество ракети", но те са били успешно прихванати от въздушната отбрана.

Позовавайки се на разсекретени разузнавателни данни, правителството предупреждава, че има риск от нападение срещу товарни кораби, пътуващи през "хуманитарния коридор" на Украйна, за да възпрат украинския износ на зърно.

"Пагубното насочване на Русия срещу цивилни кораби в Черно море демонстрира пълното пренебрежение на Путин към живота на цивилните и нуждите на най-уязвимите в света", твърди външният министър Джеймс Клевърли. В министерството му заявиха, че с публикуването на разузнавателни данни "Великобритания се стреми да разоблачи тактиката на Русия с цел предотвратяване на подобни инциденти".

Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно през юли. Оттогава руските атаки са нанесли щети на 130 пристанищни инфраструктурни съоръжения и са унищожили близо 300 000 тона зърно - достатъчно, за да изхранят над 1 милион души за една година, каза Обединеното кралство, пояснява БГНЕС.

В сряда премиерът Риши Сунак потвърди подкрепата на Обединеното кралство за Украйна и президента Володимир Зеленски, призовавайки колебливите западни съюзници да продължат доставките на оръжия.

"Ако дадем на президента Зеленски инструментите, украинците ще свършат работата", каза той на годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Манчестър, Северозападна Англия.

Снимка: БГНЕС