Лавров: Западът унищожи териториалната цялост на Украйна

Според външния министър това е абсолютно задънена позиция

28.09.2023 | 10:40 Редактор: Искра Ангелова
Лавров: Западът унищожи териториалната цялост на Украйна

Именно западните страни унищожиха териториалната цялост на Украйна, като признаха, че не възнамеряват да изпълняват Минските споразумения. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руската информационна агенция.

"Когато съавторите на руския президент Владимир Путин открито признаха за Минските споразумения, че по същество са го подвели и нямат намерение да ги прилагат, те бяха тези, които унищожиха териториалната цялост на Украйна, за която толкова постоянно се тревожат сега", допълни Лавров.

Както отбеляза той, бившият германски канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция (2012 -2017 година) Франсоа Оланд и президентът на Украйна (2014 - 2019 г.) Петро Порошенко казаха миналата година, че споразуменията от Минск "са били необходими само за печелене на време, за да се попълнят военните арсенали на украинския режим срещу руския федерация".

"Ако те бяха спазили Минските споразумения, тогава териториалната цялост на Украйна щеше да бъде осигурена. Защото това беше тяхната същност: териториалната цялост се възстановява чрез предоставяне на специален статут на Донбас - Луганска и Донецка народни републики", добави Лавров.

"Мислите на западните дипломати, че Русия може да бъде победена, не им правят чест", коментира руският външен министър, цитиран от "Труд".

Според него киевският режим продължава да действа, а целият Запад повтаря в един глас "нито дума за Украйна без Украйна" и "условията за започване на преговори ще бъдат определен от украинския президент Владимир Зеленски".

"Като цяло кръгът е затворен, това е абсолютно задънена позиция и или не отразява наличието на здрав разум в главите на тези, които водят тази война срещу Русия, или отразява тяхната непоправима увереност, че те ще победят Русия И двете "разбира се, не правят чест на Запада и западните дипломати и мислители", заяви Лавров.

По-рано Зеленски повтори на заседание на Съвета за сигурност на ООН своята така наречена мирна формула за уреждане с Русия, която не отчита позицията на Москва. Става дума за пълното изтегляне на руските въоръжени сили от границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола върху "изключителната икономическа зона" в Черно и Азовско море. Изпълнението на тези условия, според украинския лидер, може да стане само основа за прекратяване на военните действия.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Из
преди 6 месеца
Минските споразумения предвиждаха автономия на двете области, т.е. Украйна да стане федерация, но понеже едната страна е Русия, няма нужда да ги спазваме, нали? Международното право никой не го зачита.Затова има войни. Денков и Тагаренко, упорито настояват България да не спазва международните си задължения , защото все пак за НАТО важат едни правила, а за Русия-други.При тези двойни стандарти възможно ли е да няма войни? Сигнализирай за неуместен коментар