Русия: Ако България даде ракетни системи на Украйна, ще има невинни жертви

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество излезе с позиция

27.09.2023 | 15:06 Редактор: Искра Ангелова
Русия: Ако България даде ракетни системи на Украйна, ще има невинни жертви

Светкавична реакция на Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество след дебатите в българския парламент и решението да бъде изпратено въоръжение на Украйна. Службата призовава България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, предаде ТАСС.

Русия се позовава на член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. Текстът гласи, че прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

"Това е поредният опит на управляващите в България грубо да нарушат международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество", заявиха от Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Bloomberg.com


2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 7 месеца
А как ще се обясни редовното нарушение на българската аква територия от страна на Русия? Това не е ли нарушение на международните спогодби? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
То това е целта- да има жертви и да върви продажбата на оръжие. Сигнализирай за неуместен коментар