Лавров: Мирният план на Украйна не е реалистичен, западните държави блокират зърнената сделка

Силите на Киев продължават контранастъплението си към град Токмак

24.09.2023 | 14:04 Редактор: Вяра Димова

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи като нереалистичен украинския мирен план, който предвижда изтегляне на руските сили от територията на Украйна. Лавров направи изказване в Ню Йорк, където участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той обвини западните държави, че воюват пряко с Русия в Украйна.

"Може да го наречете както искате, но те пряко воюват с нас. Ние го наричаме хибридна война, но това не променя нещата", каза Лавров.

Както мирният план на Украйна, така и поредните предложения на ООН за съживяване на Черноморската зърнена сделка "не са реалистични", заяви още Лавров. За украинския план той посочи, че не е възможно да бъде приложен и, ако Западът се придържа към тази позиция, конфликтът ще бъде разрешен на бойното поле.

Руският министър на външните работи повтори тезата на Москва, че западните държави блокират изпълнението на руските условия по така наречената зърнена сделка за износ през Черно море. Русия се отказа от нея през юли.

На територията на Украйна продължават бойните действия. По информация на "УКРИНФОРМ" по направлението Лиманск-Купянск руските сили са хвърлили в битка отряд от наказателните военни части "Щорм -Z". Силите на Киев продължават контранастъплението си към укрепения град Токмак и са пробили руски линии при село Вербове в Югоизточна Украйна.

От руска страна са нанесени  въздушни удари, особено интензивни в Херсонска област, както и в други региони. Командващият руската групировка на Запорожкото направление генерал Александър Романчук е бил тежко ранен при ракетния удар в петък по щаб-квартирата на руския Черноморски флот в Севастопол, съобщи украинското военно разузнаване.

Американски медии съобщиха, че в нов военен пакет, който САЩ подготвят за Украйна, са включени и балистични ракети с обсег до 300 километра.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС