Русия нанася мощни удари в Херсонска област, над 20 бомби падат за денонощие

Противникът все по-често използва ракетно оръжие, бойни и разузнавателни дронове

24.09.2023 | 10:55 Редактор: Вяра Димова
Русия нанася мощни удари в Херсонска област, над 20 бомби падат за денонощие

"В Херсонска област врагът нанася интензивни въздушни удари. През последните дни те станаха изключително активни, нанасят се много мощни удари, извършват се групови рейдове. За денонощието регистрираме повече от 20 управляеми авиационни бомби, хвърлени върху Бериславски и Херсонски райони", заяви Наталия Хуменюк, ръководител на съвместния пресцентър на Оперативното командване, цитиран от "Укринформ".

По думите ѝ бомбите КАБ с мощност 500 кг в тротилов еквивалент имат много висока разрушителна сила, те унищожават земеделски земи и места, където се съхранява зърно.

"Те (руснаците) използват както тактическа авиация, така и безпилотни летателни апарати - не само бойни, но и FPV, които могат да носят касетъчни боеприпаси. Всъщност ги пускат на места, където се събират хора, където се оказва хуманитарна помощ, където се събират хуманитарни щабове или хората просто се прибират от работа", отбеляза Хуменюк, цитирана от БГНЕС.

Засилените въздушни атаки са свързани с факта, че украинската армия изтласква артилерийските сили на окупаторите от левия бряг на река Днепър в Херсонска област.

В същото време, според Хуменюк, противникът все по-често използва ракетно оръжие, бойни и разузнавателни дронове за нанасяне на удари по Николаевска и Одеска област. Активността на противника в южната част на страната е съсредоточена върху обекти от промишлената и зърнената инфраструктура.

Снимка: БГНЕС