Военна помощ за $325 млн. от САЩ за Украйна, отрязаха Зеленски за ракети с голям обсег

Във военния пакет има и касетъчни боеприпаси

22.09.2023 | 07:45 Редактор: Елеонора Танева
Военна помощ за $325 млн. от САЩ за Украйна, отрязаха Зеленски за ракети с голям обсег

САЩ дават на Украйна нова военна помощ на стойност 325 млн. долара. Това обяви държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен. 128 млн. долара са нова помощ за сигурността, а 197 млн. са за оръжия и оборудване.

Пакетът включва допълнителни възможности за противовъздушна отбрана, които да подобрят отговора на Украйна срещу руски въздушни атаки, които се очаква през зимата да бъдат активни и срещу украинската критична инфраструктура.

"Помощта съдържа артилерийски боеприпаси, противотанкови оръжия и касетъчни боеприпаси, които "ще засилят още повече способността на Украйна да продължи своята контраофанзива срещу руските сили", добави Блинкен, цитиран от CNN.

Министерството на отбраната отбелязва, че това е вторият път, в който САЩ предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси с уточнението, че Украйна ще ги използва "ефективно" и "по подходящ начин" срещу руските сили. От поисканата помощ от украинският президент Володимир Зеленски няма да бъдат предоставени ракети с голям обсег ATACMS.

В рамките на официалното си посещение в Канада той ще се срещне с Джъстин Трюдо и ще направи обръщение към парламента в Отава. Във Вашингтон вчера Зеленски се срещна с американския президент Джо Байдън и със сенатори, ден след като направи обръщение пред Съвета за сигурност на ООН за първи път след руската инвазия в Украйна. Зеленски заяви, че е имал чудесен диалог с американските сенатори и изрази благодарността си за подкрепата на Съединените щати.

Снимка: БГНЕС