Лавров: Западните сили влязоха в пряка война срещу Москва, подкрепяйки Украйна

Те се бият срещу нас, използвайки ръцете и телата на украинците, каза руският външен министър

24.09.2023 | 08:13 Редактор: Вяра Димова
Лавров: Западните сили влязоха в пряка война срещу Москва, подкрепяйки Украйна

"С подкрепата си за Украйна западните сили на практика са влезли в пряка война срещу Москва", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Можете да го наречете както искате, но те воюват с нас, воюват с нас в пряк сблъсък. Наричаме го хибридна война, но това не променя нещата", заяви Лавров на пресконференция в ООН, предаде АФП.

Президентът на САЩ Джо Байдън неведнъж е заявявал, че се стреми да избегне пряка конфронтация с Русия, която е друга ядрена сила, и няма да изпрати американски войски. Неговата администрация също така се дистанцира от украинските нападения в самата Русия. Лавров обаче изтъкна милиардите долари в западно военно оборудване, предоставени на Киев след нападението на Русия миналата година, както и подкрепата на американското и британското разузнаване и присъствието на западни военни съветници.

"Западняците се бият срещу нас, използвайки ръцете и телата на украинците", каза Лавров.

"Мисля, че всеки от присъстващите тук, който обръща поне малко внимание на ситуацията в Украйна, знае много добре, че американците, британците и други се борят преди всичко чрез предоставяне на все повече и повече оръжия", каза той, цитиран от БГНЕС.

Той посочи и присъствието в Украйна на западни "наемници". Съединените щати и няколко други западни правителства казват, че разубеждават гражданите си да пътуват до Украйна и че такива бойци са отишли сами.

Лавров взе участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН, където всички погледи бяха насочени към украинския президент Володимир Зеленски, който отлетя за Ню Йорк, за да апелира за по-голяма подкрепа срещу инвазията. Зеленски се обърна към специална сесия на Съвета за сигурност, на която поиска Русия да бъде лишена от правото си на вето. Лавров се появи доста след изказването на украинския президент.

"Гледах го по телевизията. Той изглеждаше доста мрачен", каза Лавров.

Зеленски лансира план от 10 точки за прекратяване на войната, който включва пълно изтегляне на Русия от украинска територия - включително Крим, който Москва завзе през 2014 г. - и специален трибунал за търсене на отговорност за военни престъпления. Лавров се подигра на плана на Зеленски и осъди САЩ и Европейския съюз за подкрепата му.

Снимка: БГНЕС