Бурни аплодисменти в Канада за речта на Зеленски. Той: Оцеляването ни зависи от помощта

Канада е една от най-силните поддръжници на Украйна след инвазията на Русия

23.09.2023 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

Канада обяви нова военна помощ за Украйна в размер на близо половин милиард щатски долара. Премиерът на страната Джъстин Трюдо обеща на президента Володимир Зеленски още 600 милиона в идните три години.

На фона на многократни аплодисменти, Володимир Зеленски изнесе пламенна реч в парламента на Канада и благодари за помощта ѝ във войната срещу Русия. Канада е една от най-силните поддръжници на Украйна след инвазията на Русия през февруари 2022 година.

"Това е геноцид - това, което правят руските окупатори в Украйна. Когато искаме да победим, когато призоваваме светът да ни помогне, в този не просто обикновен конфликт - подкрепата за Украйна с оръжия и оборудване ще ни позволи да спасим милиони животи. Буквално, физическото оцеляване на мъже, жени, деца, и цели градове зависи от вашата помощ. Разрухата на Русия не трябва да остане ненаказана", заяви украинският държавен глава.

Досега Канада е предоставила близо 6 милиарда милиарда долара за помощ на Украйна.

"Володимир, Елена, да ви видя тук днес в тази зала, да видя толкова много горди и смели украинци днес тук, след всичко което преживявате, е доказателство за вярност и преданост към вас и показва вашата сила в тази битка", коментира Джъстин Трюдо.

Премиерът обяви, че Канада ще предложи допълнителни 650 милиона канадски долара военна помощ за три години и ще достави на Украйна 50 бронирани превозни средства. Отава ще обучава украинските пилоти да пилотират изтребителите F-16.

На този фон, въоръжените сили на Украйна съобщиха за девет убити и 16 ранени, включително висши военни и генерали при ракетната атака срещу щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол. Изстреляни са седем ракети, три са поразили целта. Руските власти в града обаче отричат и съобщават, че при атаката срещу щаба е загинал само пазача на сградата.

Днес Севастопол отново бе подложен на ракетен обстрел, като украинските атаки срещу Крим стават все по-интензивни. Руски ответни атаки в Херсон отнеха един човешки живот, трима са ранени. Поразена е гражданска инфраструктура в град Днепър. Съобщава се за най-малко един загинал и 30 пострадали в украинския град Кременчук.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС