Сунак се ядоса на транссексуалните: Хората не трябва да вярват, че могат да бъдат от всеки пол

Премиерът призова международните съюзници на Великобритания да осигуряват Украйна със средства

04.10.2023 | 17:52 Редактор: Толя Стоянова
Сунак се ядоса на транссексуалните: Хората не трябва да вярват, че могат да бъдат от всеки пол

Премиерът Риши Сунак призова международните съюзници на Великобритания да осигуряват Украйна със средства, които да ѝ помогнат да спечели войната срещу Русия.

"Ако предоставим на президента Зеленски инструментите, украинците ще си свършат работата", заяви той днес на конференцията на Консервативната партия.

Друга тема, на която се спря в речта си, беше как обществото трябва да се отнася към транссексуалните. Британският премиер посочи, че "мъжът си е мъж, а жената - жена" и че хората не бива да бъдат притискани, за да вярват, че могат да бъдат от всеки пол, който поискат. 

"Не трябва да бъдем притискани да вярваме, че хората могат да бъдат от всеки пол, от който искат да бъдат. Мъжът си е мъж, а жената - жена, това е просто здрав разум", смята той.

Сунак потвърди обещанието си да обезкуражи мигрантите, преминаващи през Ламанша, да пристигат в страната с малки лодки.

Той цитира възпиращи мерки като депортирането на мигрантите в Руанда - политика, която в момента е спряна поради правни предизвикателства.

"Убеден съм, че след като полетите до Руанда започнат да се изпълняват редовно, лодките ще спрат да идват", каза той на годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър, цитиран от БТА.

"Убеден съм, че подходът ни е в съответствие с нашите международни задължения. Но знайте, че ще направя всичко, което е необходимо, за да спрем лодките", добави той.

Сунак също така предложи забрана на по-младите да купуват цигари, което би дало възможност на Великобритания да въведе едни от най-строгите правила за борба с тютюнопушенето в света. Ако предложенията бъдат приети, те ще направят Великобритания първата страна в Европа, която ще забрани продажбата на цигари на младежите.

Дания обмисля подобна стъпка.

"Днес на 14-годишно дете никога няма да бъдат продадени законно цигари", каза Сунак на конференцията на Консервативната партия. Според плана му за борба с тютюнопушенето възрастта за пушене ще се повишава ежегодно с по една година, което означава, че по-младото поколение ще може да израсне "без цигарен дим", което ще подобри състоянието на здравето в страната.

Медиите обръщат внимание на любопитен момент от конференцията. Докато Сунак се подготвяше да произнесе речта си, той беше представен от своя "най-добър приятел": съпругата му Акшата Мурти.

Обикновено срамежливата пред медиите Мурти, дъщеря на индийски софтуерен милиардер, излезе на сцената на годишната конференция на консерваторите и каза на събралите се членове на партията какво движи съпруга ѝ и се пошегува за любовта му към романтичните комедии.

"Причината, поради която съм тук, всъщност е съвсем проста. И това е, защото Риши и аз сме си най-добри приятели", започна тя, докато премиерът наблюдаваше иззад кулисите, и добави, че появата ѝ пред конференцията е изненада за съпруга ѝ.

Снимка: БГНЕС